De unde descarci declarația pe propria răspundere și care-s motivele pentru care poți pleca din localitate

de: Ciprian Ioana
15 05. 2020

Din 15 mai, România intră în starea de alertă și, printre altele, încă e nevoie de o declarație pe proprie răspundere la anumite deplasări. Documentul oficial a fost prezentat de Guvern.

15 mai este prima zi în care România a intrat în stare de alertă. Detaliile au fost prezentate joi seara de ministrul de Interne Marcel Vela, într-o declarație de presă susținută cu mai puțin de o oră înainte ca aceasta să intre în vigoare.

Lângă ministru au fost prezenți și Raed Arafat și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Între altele, oficialii au precizat că încă e nevoie de o declarație de proprie răspundere pentru a ieși din localitate. E, cumva, contestabilă această prevedere din moment ce acest lucru încalcă decizia CCR.

De unde descarci declarația pe proprie răspundere

Important de spus că declarația pe proprie răspundere se descarcă doar de pe site-urile oficiale. AICI o găsești chiar pe site-ul Guvernului.

Există câteva motive pe care le poți bifa pentru a părăsi localitatea:

  • Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • Deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
  • Deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
  • Deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
  • Deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
  • Deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
  • Deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
  • Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • Deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
  • Deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
  • Deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Restricțiile, legale?

În hotărârea adoptată de Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență nu se precizează însă cum vor fi sancționați cei care încalcă restricțiile. Motivul ar putea fi unul simplu. CCR a decis că îngrădirea drepturilor (cum e cel de deplasare) se poate face numai prin lege adoptată de Parlament, nu printr-un act normativ emis de Guvern, cum ar fi OUG sau Hotărâre.

Proiectul de lege care stabilește măsurile din timpul stării de alertă a trecut, ce-i drept, de Parlament, numai că el intră în vigoare luni, 18 mai.

E posibil, așadar, ca amenzile date în acest weekend în baza acelei declarații (dacă ele vor fi date) să poată fi contestate foarte ușor. Ar fi de preferat, totuși, să respecți în continuare sfaturile și recomandările și să nu faci o schimbare bruscă a comportamentului, pentru că virusul n-a dispărut.